Archive for Uncategorized

~Hari Sabtu ku~

Alhamdulillah.Masih dizinkan oleh Tuhan untuk diri ini menaip entry kedua pada hari ini.Saja nak berkongsi cerita sewaktu penulis berada di luar kawasan kampus semalam.

Selepas briefing internship semalam,penulis terus meluncur laju ke kedai motosikal untuk membaiki motor yang mempunyai sedikit masalah setelah sekian lama.Jadi,semasa dalam perjalanan menuju ku Village 3A,penulis terserempak dengan Sap dan Mus(bukan nama sebenar).Lantas penulis ditawarkan untuk mengikut mereka  ke luar untuk survey tempat tempat dinner(Dinner Cheme Jan 07) yang bersesuaian.

Sebanyak 3 tempat telah dilawati dan pelbagai feedback diperoleh.Tapi tempat tidak boleh diberitahulah.Nant tak surprise la.(Surprise a sgt..).Destinasi seterusnya adalah ke Ipoh.Jaya Jusco menjadi pilihan kami.Semasa berada di sana,penulis berkesempatan untuk masuk ke MPH(bukan Multipurpose hall UTP ye) sambil sambil membelek buku yang ada di sana.Ada 2 3 buku berjaya menarik hati,tetapi apakan daya,duit di dalam wallet yang tidak cukup menarik.Takpe,insyaallah lepas exam nant,nak tangkap gak buku buku berkeliaran tu.hoho.Dan yang menarik perhatian penulis ialah…

Abang kacak yang membelek2 buku

Mustaqim yang  kacak.Apa yang diperhatikan??

haaa...

hahaha..Gurau gurau je.

Sebelum ke destinasi seterusnya,penulis sempat menyambar sesuatu untuk dibawa pulang.Bende yang telah diidam sejak sekian lama.Tapi hanya kali ini dapat membawa nya pulang.Alhamdulillah

ini diaaaa...

Simple and takdelah baru sangat bende ni.Malah da dianggap ketinggalan zaman da pun.Tapi,penulis sangat berharap kewujudan bende ini dapat membantu penulis dalam kehidupan seharian.Bantu apa??Banyak kegunaannya..

Dari JJ,kami bergerak ke dataran Ipoh untuk makan malam dan seterusnya ke Gerbang Malam untuk membeli sedikit barang yang lain.Di sana,ada seorang peniaga yang berjaya menarik perhatian orang ramai,dengan menyatakan pelbagai perkara pelik.Ada tumbuhan yang boleh begerak,melompat lompat dan merangkak seperti haiwan,ada haiwan yang bersisik tetapi hidup di darat serta mempunyai bayangan muka manusia di atas kepalanya dan macam macam lagi.Kami  melekat disitu dalam 30minit dan ke atas.Sungguh hebat  pakcik tu mengekalkan minat para pendengar.Kalau ambik PCS,sudah tentu lulus persuasive presentation dengan jayanya.Tak macam aku..huhuh..hehe.

Bila nak difikir fikirkan,rasa macam tertipu la pulak bila melihat haiwan yang ditunjukkan.Tapi bila fikir dalam dalam,memang benar pun apa yang pakcik tu kata kan.Kebenarannya,penulis pun jadi pening lantas meninggalkan kelompok yang ramai itu.Dan terus membeli belah=)

Kelihatan begitu ramai anak muda berjalan bersiar di Gerbang Malam itu,ada seperti kami,beramai ramai dalam kelompok lelaki,ada juga yang ber”sikit” “sikit” dengan pasangan masing masing.Tidak risau kah emak si gadis apabila anak gadis nya keluar lewat malam bersama lelaki ya?Hurm..secara logiknya patut risau,tapi wallahuallam.Penulis pun belum mempunyai anak.Tapi kepada pembaca sekalian,inilah tanggungjawab yang diperturunkan kepada kita.Pabila mempunyai cahaya mata kelak,jagalah seeloknya.Ambil berat,seberat beratnya.Dan jangan lupa diri kita juga.Apabila berdua duaan,lelaki dan perempuan,pasti akan yang ketiganya,Syaitan.Even Nabi Adam dan Hawa tewas dek pujukan syaitan.Apatah lagi kita.Jadi berwaspada lah.

Penulis sampai ke UTP agak lewat ,dalam 1lebih.UTP kelihatan masih sibuk dengan bilangan kereta keluar masuk.Mungkin ada jamuan yang dihadiri mereka.Entahlah.Penulis sendri tidak pasti.Tetapi yang pastinya,satu hari penulis tiada di bilik,dan minggu untuk stadi sudah bermula.Mood oooo mood.,mai la sini oii..Jom study…….bila mood datang..haha

Salam final exam dari penulis yang jauh di V3A-UTP

8 hari untuk  stadi sebelum first paper~

wallahuallam

Advertisements

~Kasih Ibu~

Bismilahirahmanirahim

Segala puji ku rafakkan untukMu Tuhan yang Maha Pemurah atas segala kurniaan nikmat dan rahmat kepada kami ,hambaMu yang hina dan lemah.Alhamdulillah,Kau basahkan bumi UTP dengan hujan rahmatMu dari kekeringan dek sejatan oleh Sang Matahari.Alhamdulillah

Lirik Kasih Ibu – Burn

Ketika aku dibelai
Kasih sayang mu terindah
Kau tersenyum bila melihat diri ini

Kini ku telah dewasa
Kasih dirimu tak berbelah bagi
Hanya pada diriku

Seharum bunga indah
Pelukanmu itu sayang
Bak awan biru melindungiku

Hanyalah kasihmu
Yang aku perlu
Tiada duanya untuk kubandingkan darimu

Hanyalah kasihmu…. ohh ibu
Biarlah bersemadi dalam hati
Buat selamanya ohhhh

Kau ternilai bagi diri
Kesungguhanmu mendewasakanku
Andai semua berubah akhirnya
Sinarmu hilang selamanya
Ohh…

Ku dedikasikan lagu ini kepada Ibu ku,Puan Zaliha bte Abdullah.Terima kasih atas pengorbananmu selama ini.Aku pasti aku tidak akan pernah mampu untuk membayar segala budimu kepadaku.Hanya Allah yang mampu tuk membalasnya.Pada ku,setiap hari adalah hari ibu.Tidak ada hari yang kasih sayangku kepada mu berkurang.Dan pastinya akan sentiasa bertambah.Dan terima kasih ya Allah,kerana mengurniakan kasih sayang ini kepada ku melalui ibu.Alhamdulillah

Ya Allah,Ampunilah dosa ku dan kedua ibu bapa serta berilah rahmat ke dua duanya seperti mereka membela aku daripada kecil

Amin~

Dan tidak lupa juga,selamat hari ibu kepada ibu ibu yang lain serta bakal bakal ibu.hoho..

Alhamdulillah.Akhirnya sempurna

Wallahuallam

Dan tetaplah memberi peringatan karena sesungguhnya peringatan itu bermanfaat untuk orang orang mukmin“[51:55]

~Dunia~

Bismilahirahmanirahim
Sedikit perkongsian untuk semua.Bersama kita hayati
Dunia
Oh Dunia.
Indahnya Engkau di mataku
Pelbagai kepuasan pelbagai kegembiraan
Bisa ku peroleh.
Aku bahagia
Aku gembira
Berdiri duduk bersamamu wahai dunia
Ingin aku hidup selamanya denganmu
Ingin aku terus lari bermain di atas mu
Dan ingin aku  untuk terus mendambaimu..
Dan terus mencintaimu
Tapi
Dunia tetap dunia.
Kehidupan tetap kehidupan.
Dunia yang kusangka akar kegembiraanku
Akhirnya menjadi racun..
Meracuni seluruh kehidupan ke di dunia yang sana.
Oh Dunia
Mengapa Engkau membuat aku begini.
Dahulu aku gembira bersama kau.
Dan kini,semua kegembiraan aku dahulu
Menjadi kedukaan buatku
“Tuhan..hidupkan aku semula!!Aku mahu bertaubat !!!!”
Aku silap
Aku salah.
Itu bukanlah dunia yang sebenar,
Itu hanya permainan untuk sementara.
“Kenapa aku tertipu dengan kau wahai dunia”
Kau tawarkan wang ringgit,
Kau tawarkan wanita wanita yang menggiurkan
Kau tawarkan hiburan tanpa henti
Kau tawarkan kehidupan tanpa beban.
Kau tawarkan segala galanya buatku
Hingga aku lupa tanggungjawab aku ..
Hingga aku tinggalkan amanah tuhan kepada ku.
Menjadikan aku seorang yang lalai dan leka
“Ya Allah..Aku bertaubat..Aku bersalah”
“Bangkitkanlah aku..Aku takut..Panas!!!”
“Aku akan kembali kepada Mu semula..”
“Aku janji aku akan taat kepada Mu”
“Aku akan jadikan Quran Hadis pedoman KU”
“Aku takkan lupakan urusan dakwah agamaMu”
“Ya Allah..berilah aku peluang!!!
Ya Allah!!!Panas!!
Wahai kawan kawan ku,marilah kita bermuhasabah,menghisab diri kita semula,sudah berapa lama kita asyik mengingati dunia,mendambai dunia ini.Hingga kadang kadang kita lupa akan tujuan asal kita diciptakan di dunia ini.Untuk peringatan kita diwujudkan di dunia ini bukanlah tanpa tujuan,sebaliknya adalah untuk beribadat dan juga menjadi khalifah di dunia ini
Maka apakah kamu mengira bahawa kami menciptakan kamu main main dan bahwa kamu tidak dikembalikan kepada Kami?”[23:115]
Aku tidak menjadikan jin dan manusia melainkan agar mereka beribadah kepadaku”[51:55]
Dan Dialah yang menjadikan kamu khalifah di bumi dan diangkat darjat sebagian kamu di atas yang lain untuk mengujimu atas karunia yang diberikan Nya kepadamu.Sesungguhnya Tuhanmu sangat cepat memberi hukuman dan sungguh dia Maha Pengampun dan Maha Penyayang”[6:165]
Kita masih mempunyai masih masa bertaubat kecuali roh sudah di leher dan matahari terbit dari barat.Jadi insyaallah,gunakan sepnuhnya masa ini untuk kita kembali semula ke jalan yang benar.Kita tidak akan mengetahui apa yang akan berlaku esok,malam ini ,siang ini,mahupun selepas ini.Sesungguhnya Allah mencintai orang yang bertaubat.
Sedikit peringatan untuk diri sendiri dan kawan kawan.Insyaallah
“Ya Allah Ya Tuhan kami,
Ampunkan lah dosa kami
Sesungguhnya kami hamba Mu yang lalai,
Yang hina,yang sering lupa diri,
Dan sering melupakanMu.
Terimalah taubat kami,
agar hati ini bersih
sebelum hati ini,
dipulangkan semula kepada pemiliknya”
Dan kehidupan dunia ini hanyalah permainan dan senda gurau.Sedangkan negeri akhirat itu sungguh lebih baik bagi orang orang yang bertakwa.Tidakkah kamu mengerti?[6:32]
,Alhamdulillah .Akhirnya sempurna
Wallahuallam

Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat untuk orang orang mukmin“[51:55]

~Perjalanan yang jauh~

Bismillahirahmanirahim
Segala puji kepada Allah ,Tuhan yang sentiasa mengurniakan nikmat dan kesenangan kepada hamba hambaNya,Alhamdulillah diri ini masih bernafas.Syukur..
Hari ini pukul3.12 pagi aku sampai di UTP,dari bandar Melaka yang indah.Alhamdulillah dapat meluangkan masa bersama keluarga,dapat membaca 2buah buku yang tidak sempat disentuh diUTP,dan terasa ringan kerana tiada test di minggu terakhir sebelum stadi week ini.hehe..
Nak dijadikan cerita,aku bgerak ke UTP ,pada pukul 12tgh hari dengan menaiki train.Dan akan trun di KL Sentral dalam 3lebih gitulah.Tetapi nasib tidak menyebelahi,perjalanan di delay a pula shingga sejam lamanya.Tapi aku masih setia menunggu.Dan akhirnya sampai pun train yang dinanti nanti
[Sekadar gambar hiasan]
Dalam perjalanan,ada jugak kontek2 dengan Saudara Syafiq Ruslan dan bertanyakan perihal tiket di KL Sentral.Sekali diberitahu,tiket da habis,Yang tinggal hanya tiket jam 930malam.Aish.Aku nak p program bbq kt UTP ni.Oleh itu,terpaksa la shift kepada kenderaan bas.Dan masalahnya tuk ke Bukit Jalil,terminal bas sementara itu,kene naik LRT.Dan terima kasih banyak banyak kepada Syafiq Ruslan,Zakwan Sahak,Azfar,dan Khairuddin yang jadi main reference aku di KL.Dan terima kasih gak pada akak tudung ungu dan abang pakai spek,Insaf aku nak jalan KL sorang sorang.huhu.Siap salah naek LRT lg.Nasib sempat tukar kepada yang betul.Alhamdulillah.
Sampai dibukit jalil,cepat cepat cari tiket dan kemudian bersolat jamak.Alhamdulillah.Lega sikit.Tiket dapat kol6.30pm.Agak agak sempatlah sampai ke UTP before pukol 10.30pm.
[Ekspress yang menyatukan manusia-Kesatuan]
Sekali bas ni hanya bergerak selepas pukul 730pm.Tapi tidak mengapa masih dalam waktu yang dijangka.Alhamdulillah.Semua berjalan lancar.Bersyukur aku dapat atasi beberapa dugaan semasa dalam trip.Kemudian bersolat di Behrang.Hati semakin berbunga bunga untuk sampai di UTP.hehe.Tetapi dalam perjalanan ke arah Tapah, poom!!.Peh!!Tetibe bunyik meletup lak..Cuak gak rasa.Pastu dengar bro driver tu cakap kt tepon “Hello..Da pecah a..tadi yang satu tu pecah ok lagi.Ni da 2 lak pecah”.Peh..cool gile bus ni.Jalan dengan tayar yang pecah.haha..
[Para mekanik bertauliah sedang merepair tayar-besar gabak]
[Tayar yang pecah]
Kami pun berhenti di RnR Tapah.Masa menunjukkan jam1025pm.Dan seperti biasa,kami hanya mampu menunggu.Tunggu2,makan2,minum2,tidur2,sedar sedar da kul1.25am.Dan bas sedang dibaiki.Teruk tayar nya rosak.Dan tak lama kemudian ada bas Kesatuan yang lain datang dan membawa kami ke destinasi.Dan Alhamdulillah sampai di UTP pukul 3pagi.Apabila dikira kira,dari Melaka nak ke UTP,lebih kurang 15jam.Cantik!!huhu
Semasa dalam perjalanan tadi,sempat gak membaca separuh buku Dari Hati ke Hati karangan Amr Khalid.Dalam topik tawakal dibahaskan dengan begitu cantik.Terasa ilmu ilmu yang baru dibaca begitu bermakna ketika menghadapi kesulitan seperti tadi.Inilah cantiknya Islam.Agama syumul.Agama yang mudah.Ketika kejadian tadi,subhnallah,terasa tenang,dan terasa dilindungi walaupun pada zahirnya masalah belum dapat diselesaikan lagi.Subhanallah.Pengajaran yang baik untuk hari ini.
Tapi yang jelas nya,aku da ketinggalan Program BBQ tu.(Zuber ada ayam lebih x??haha),lepas pengisian,lepas mabit..huhu.Mungkin Allah menyusun perkara ini untuk memberi pengajaran kepada aku.Alhamdulillah
Alhamdulillah.Akhirnya sempurna
wallahuallam
Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang orang mukmin“[51:55]

~Akhirnya..~

Bismilahirahmanirahim..
Segala puji kepada Allah,Yang Maha Besar,Maha Penyayang dan Mah Pemurah.Terima kasih atas segala kurniaan yang tidak henti henti dariMu.Yang terus mengurniakan oksigen untuk ku hirup,yang terus menerus memberikan nikmat Islam dan Iman insyaallah.
Alhamdulillah ,petang tadi selesai sudah test yang terakhir untuk semester ini dan semester depan(internship).Jadi,syukur walaupun jawapan yang dibuat tidaklah sebaik mana.Huhu.Malam ini aku akan bergerak pulang ke Melaka dengan train.First time ni.Rasa teruja sangat.
[Transport Phenomena=TP=Tekanan Perasaan]
Dan syukur sekali lagi,program yang berlangsung weekend yang baru lepas ini berjalan lancar.Dimulai dengan Fiqh Solat oleh Ustaz Aqib.Dan petangnya beriadah bersama sama di padang.Dan kemuncak aktiviti hari Sabtu ialah menghadirkan diri ke Konsert Kembara Sufi beramai ramai.Alhamdulillah dapat juga ke KS tu.Ada Azhan Atan,ada Rabbani,dan tidak lupa juga,kumpulan faveret ku,Shoutul Harakah.Hohoh..Masyuk2..
[Shoutul Harakh beraksi]
[Inspirasi-UTP]
Konsert habis lebih kurang pukul12malam.Dan selepas itu,kami terus bergerak ke Akademi Ikatan Muslimin untuk mabit di sana.Selepas solat bersama,dan aktiviti utama yang dirancang ialah perlawanan persahabatan bola sepak.hoho.Dengan Ustaz ustaz semua main.Mantap2.Dan lebih kurang pukol9.15pagi,kami gerombolan UTP pun pulang ke kampus semula.
[Bermaib bola sepak dipadang]
[Selepas bermain]
Pabila berkumpul beramai ramai,terasa sangat indah waktu itu.Kehadiran rakan rakan sperjuangan dalam masa sama turut memotivasi diri agar terus kuat.Perasaan sayang wujud,perasaan kasih wujud,semuanya yang indah indah..
[Salah satu cara mengeratkan ukhuwah-makan bersama]
Tapi ia masih tidak bersamaan dengan kehilangan rakan perjuangan.Bila rakan yang dahulu nya sentiasa di sisi.Sentiasa bersama.Tetapi kini hanya kenangan yang masih bersamaku.Perit,sayu ,sedih.Semuanya bermain dalam perasaan aku.Aku rindukan masa yang lampau.Aku rindukan suara yang menaikkan semangat aku suatu ketika dahulu.Masa akan terus berlalu dan terus berlalu tanpa menunggu kita.Kehidupan harus diteruskan.Aku akan sentiasa mengingat mu wahai sahabat
Wahai hati,
hati yang sentiasa berbolak balik,
hati yang sentiasa berubah dan diubah,
tetaplah kau di jalan ini,
Bersihkanlah diri dari kotoran dosa,
yang pasti akan menyelaputi,
Agar bersih suci
Untuk Sang Pencipta.
Alhamdulillah.Akhirnya sempurna.
wallahuallam
Dan tetaplah memberi peringatan karena sesungguhnya peringatan itu bermanfaat untuk orang orang mukmin“[51:55]

~Politik?~

Bismillahirahmanirahim
Segala pujian kepadaMu ku rafakkan atas segala kurnianMu kepada ku,nikmat akal,nikmat pancaindera yang sempurna,nikmat kasih sayang,dan sudah pastinya nikmat Islam dan Iman itu sendiri.Tanpa segala nikmat nikmat ini,bagaimanakah aku akan terus bernafas di muka bumi Mu ini,Alhamdulillah.
Hari ini aku nak bercerita sedikit tentang politik.Sebenarnya aku sudah bercakap dalam diri,blog ini hanya untuk ku coretkan pengalaman dan juga mungkin luahan dari hati.Aku pernah menulis tentang politik,tapi entah.Aku mengikuti politik,tetapi aku sudah malas untuk mengulas panjang lebar.Jadi harini,aku bukan nak bercerita apa dia Barisan Nasional,Pakatan Rakyat,atau pun PRK Hulu Selangor.Hari ini aku cuma ingin meluahkan perasaan aku berkenaan politik di sekeliling aku.
Aku mula mengenal politik semasa di Darjah 3.Lebih lebih lagi ketika zaman gelombang reformasi yang terhasil akibat pemecatan Datuk Seri Anwar Ibrahim(DSAI) dari jawatan TPM dan juga dari UMNO.Kemudiannya aku terus terusan mengikut perkembangan politik,tetapi bukan secara mendalam.Hanya sekadar di permukaan.Almaklumlah,Darjah 3,apa sangat yang aku fikirkan.Main baling selipar,main gasing dan sebagainya.Kemudian minat ku terhenti seketika di Mozac,di mana akses terhadap media berkurangan.Hanya bergantung kepada surat khabar,yang kadang kadang ada,kadang takda.Kerna sering direbut untuk dibaca part sportnya.Time itu,dalam diam,aku semakin mendalami politik negara.Dan alhamdulillah setelah berada di UTP ,aksess yang semakin besar menambah minat aku.Dan kemuncak minat aku apabila berlakunya tsunami PRU12 Mac2008.Aku mula meneliti perjuangan parti parti lebih mendalam
.
Dan inilah aku sekarang.Mungkin kawan kawan ada perasan,bila ada post berkenaan politik di Google Group(GG) aku antara yang pertama membalasnya.Tetapi kadang kadang aku menjadi bahan cemuh.Kerana apa??Aku memaki hamun?Aku mengkafirkan Muslim yang lain?Owh.tidak tidak.Jauhkan la perkara itu berlaku.Ini kerana pendapat aku sering berbeda dengan sahabat sahabt yang lain.Entah mengapa hari ini aku rasa sedih sangat.Mengenangkan apa yang dah berlaku.
Aku tidak nafikan dan kawan kawan juga pasti mengiakan apabila aku katakan pendapat aku lebih kepada pro kerajaan.Seriously itu tidak lah bermaksud aku menyokong kerajaan sepenuhnya atau ahli parti komponen kerajaan.Aku seorang pemerhati politik tegar.Dalam post terdahulu,aku telah buat sedikit kritikan terhadap parti PAS(xde la kritik mana pun.cuma pendapat).Ini kerana,perbedaan berlaku setelah tsunami politik 2008.Sebelum ini,PAS merupakan parti yang selalu mendapat perhatian aku.Aku respek akan keteguhan pendirian parti tersebut terutama semasa bawah pimpinan Allahyarham Hi Fadzil Noor.Pelbagai komen dan kritikan terhadap kerajaan dilakukan.Dan kini,apa yang menjadi masalah kepada aku,apabila segala teguran dan kritikan yang dilemparkan ke kerajaan dahulu kala,ada sesetengah yang mula dipraktikkan dalam perti pembangkang.
Allah berfirman,
Wahai orang orang beriman!Mengapa kamu mengatakan sesuatu yang kamu tidak kerjakan.Itu sangatlah dibeni Allah jika kamu mengatakn apa apa yang tidak kamu kerjakan“[61:2-3]
Cuba bayangkan,apabila hari ini,aku menegur kamu “Jangan couple.Haram!!”.Dan seminggu selepas itu,kamu mendapat tahu aku pula yang bercouple.(Smoga djauhkan).Bagaimana perasaaan anda?Ini sedikit pendapat aku.
Tetapi yang lebih menyedihkan aku,seperti aku katakan tadi,stand aku yang berbeda,sepatutnya lebih bersifatkan check and balance disalahertikan lantas menjadi bahan cemuh di mulut mulut yang lantang berbicara.
Antara perkara yang sedikit menyedihkan aku,
Pada beberapa sem lepas,Cheme Jan 07(CJ7) berjaya menganjurkan makan malam di Restoran Cheng Ho.Jadi aktiviti itu diketuai oleh Saudara Adi Aizat,yang merupakan rakan rapat di sekolah dahulu,kumpulan inovasi bersama,pengawas bersama,bilik bersama,cuma BADRI je tak sama.Aku bukan BADRI.Di dalam tentatif,doa akan dibacakan oleh Akh Faidhah,yang merupakan AJK tertinggi Rakan Masjid,dan aktivis dakwah yang tersohor di bumi Tronoh ini.Tetapi last minute dimaklumkan,Beliau tidak dapat hadir,kerana ada urusan yang lebih utama.Dan majlis bermula pukol 9 dan ketika itu sudah pukul 6 petang.Lantas Saudara Adi meminta pertlongan aku untuk membacakan doa.Untuk pengetahuan,ni kali kedua Adi meminta bantuan aku tuk baca doa.First di majlis Dean’s List Award sebelum ni.Dengan rasa berat hati aku menerima kerana Adi betul betul meminta pertolongan aku.Aku pun bersetuju atas dasar membantu Adi.
Syukur segalanya berlangsung lancar.Tetapi rupanya baru la tahu,semasa aku bangun dan bergerak ke hadapan,adalah suara yang sungguh suci..”Asal budak UMNO ni baca doa??”dan adalah yang lain disebutkan.Astagfirullah..Sesungguhnya aku bukan budak UMNO.Dan aku boleh kira itu sebagai satu fitnah dan perbuatan itu adalah ghibah.Benarkan?Aku secara jujurnya tidak pernah berniat untuk ke depan membaa doa jika Adi tidak meminta pertolongan aku.Mungkin aku ni bukan badan dakwah,dan pendapat yang sering berbeda dengan empunya badan,lantas dengan laju meluncur kata kata yang “menyedapkan” telinga itu.Alhamdulillah..Aku akui ilmu agama aku lemah,d tahap yang bawah ,Insyaallah aku akan perbaiki kelemahan aku itu.Semoga Allah permudahkan.Terima kasih atas kata kata itu.At least menyedarkan aku.Tapi untuk muncul dihadapan dalam event2 Course aku lagi,rasanya tidak.
Dan lagi yang menyedihkan,apabila seorang sahabt yang lain ‘pada ketika itu sahaja‘ bersetuju dengan pendapat aku,lantas dikatakan “oo..Amin da brainwash ko eh??”..Argh..Ayat yang sungguh “menenangkan” hati.Terima kasih kawan.
Dan status gtalk memang banyak kegunaannya.Tatkala status sahabt lain digunakan untuk menulis sesuatu yang anti kerajaan,maka itulah kebebasan mengeluarkan pendapat.Tapi apabila aku mengeluarkan statement,lantas gtalk2 sahabat bertukar dan jadi la kata kata sindiran yang pada kiranya sangat “mengujakan”.Subhanaallah..Terima kasih.Kau banyak mengajar aku kegunaan status gtalk ini.
Kadang kadang aku bukanlah pro kerajaan.Kadang bukan pro pembangkang pun.Aku cuma menginginkan pendapat yang lebih berkredibiliti.Maaf tuk cakap.Aku ada perasan sesetengah kawan yang memang minat poltik,tetapi sumber nya hanya pro pmbangkang.Sebab tu aku sangat sangat mengesyorkan kita semua membaca semua bahan bacaan.Alhamdulillah aku masih dikurniakan akal yang waras.Mampu lagi membaca Gerakan Anti Pkr,Perisik Rakyat,Topeng Perak,Unspinner,Oyabun,Episode sebuah perjuangan dan lain lain lagi.Kalau berita,Bharian,UtusanHarakah,dan Malysiakini.Walaupun kebenaran itu sungguh sukar ditemui,at least ada usaha yang kita lakukan.
Contoh yang aku boleh berikan.Heboh satu malaya,Datuk Seri Najib Razak involve dalam pembunuhan Altantuya dengan menggunakan C4.Ini pada pandangan pro pembangkang satu kebenaran yang nyata.DSAI siap nak bagi bukti Datin Rosmah ada di tempat kejadian.Dan di blog pro gov,ada gambar Datin Rosmah di majlis berbuka.Tapi rasanya belum ada lagi bukti yang diberikan.Dan yang terbaru mengenai Zulkifli Nordin mengatakn dia telah ditawarkan habuan mengoyangkan iman untuk memfitnah DNR.Zulkifli Noordin merupakan peguam bela Chief Azilah.Boleh search kat Youtube pengakuan YB Zulkifli ni,.
Apa yang aku nak tekankan di sini,carilah kebenaran walau sesukar mana kebenran itu tuk ditemui.Jika masih belum ketemui nya,elok lah kita berdiam daripada bercakap mengenai perkara itu.Kerana fitnah boleh datang pelbagai bentuk,.Dan semoga kita tidak tergolong dari golongan yang menyebarkan fitnah.Lebih lebih lagi golongan yang menyebarkan Islam.
Allah berfiman
Dan siapakah yang lebih baik perkataanya daripada orang yang menyeru kepada Allah dan megerjakan kebajikan dan berkata “Sungguh aku termasuk orang muslim(yang berserah diri)“[41:33]
Baik perkataanya tetapi jangalah dicemarkan dengan fitnah.
Jadi aku nak minta maaf pada sesiapayang tersinggung.Inilah luahan aku.Jadi awal awal aku da minta maaf,dan pada orang orang yang ada terlibat di atas,aku xda simpan dendam ke hape,kerana sesungguhnya peringatan itu bermanafaat bagi orang mukmin dan semoga peringtan itu menjadi pengajaran buat kita semua.Kata Saidina Umar “Hisab lah diri kamu sebelum kamu dihisab Allah“.Jadi,ayuh bermuhasabah..
Alhamdulillah.Akhirnya sempurna.
wallahuallam
Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringata itu bermanfaat itu bermanfaat untuk orang orang mukmin“[51:55]

~Nukilan saudaraku~

Bismillahirahmanirahim

WarkahTarbiyah

_____________
Dulu ketika mula mula ditarbiyah,aku sangan bersemangat.Malah akulah yang paling bersemangat dari rakan seperjuangan yang lain.Semakin hari semakin bertambah kefahamnku tentang Islam.Tentang Iman,tentang masalah umat,tentang tanggungjawab berdakwah.

Setelah lama ditarbiyah,aku terasa diri ini kecil dari yang lain.Tarbiyah sudah tidak seronok seperti dulu.Tarbiyah semakin membebankan hidupku.Kehidupanku pula tidak seperti apa yang aku inginkan.Assigment mula berlmabak lambak,lab mula membosankan,kawan kawan mula melarikan diri…………..
akan bersambung..
oleh:akuimanselamanya.blogspot.com(Akh Iman)
Jadi inilah sedikit nukilan oleh saudaraku.Coretan yang ditujukan khas untuk semua saudara saudara yang lain.Owh ya.Malam tadi baru lah terungkai serba sedikit persoalan bermain di kepala aku.Sedikit penjelasan dan pencerahan.Di sebalik pencerahan yang diberikan,masih terselit rasa sedih.Dalam satu masa,berbagai bagai perasaan sedih.Ditambah dengan diri ini yang bermasalah.Ah.Mahu saja menitikkan air mata jantan ini.Tidak!!Kene kuat menghadapinya,Kene tabah menempuhinya.Ya Allah,bantu lah aku.Aku mahu BERUBAH!!!
Message dari Akh Raja..
Mengenalmu adalah suatu “kesyukuran’
,bersahabat denganmu adalah suatu “rahmat”,
bersaudara denganmu adalah “karunia”tak terlupakan.
Ya Allah.Jagalah saudara ku ini,berkahilah dia dengan ikhtiar& tawakal,rahmati keluarganya,istiqomahkan dia,
mudahkan urusan urusannya
&eratkan tali persaudaraan kami dunia dan di akhirat.
Ku forwardkan pula message ini kepada semua pembaca di blog picisan ini.Dan terutamanya saudara saudara ku..Aku merindui masa bersama mu.Pelbagai kenangan berlegar difikiran.Semoga kita terus bersama.
alhamdulillah.akhirnya sempurna.
wallahuallam
Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringtan itu bermanfaat untuk orang orang mukmin:[51:55]

~Sehari yang istimewa~

Bismillahirahmanirahim
Alhamdulillah ,syukur ku kepadaMu atas kurniaan yang tidak henti henti kepada umat manusia dan makhluk makhluk ciptaanMu.Alhamdulillah petang ini bumi UTP dibasahi titisan titisan air petanda kasih sayang Mu.Terima kasih Allah.
Kenapa tajuk post aku sehari yang istimewa??
Sebabnya hari ini dapat aku meluangkan masa dengan ikhwah ikhwah tercinta.Ada yang lama tidak ketemu.Dimulakan dari semalam.Kami mabit bersama sama.Meraikan hari jadi Raja Sham,SharulNiza dan juga Hafiz Chomek..Lepas beraktiviti,kami pun melantak kek bersama sama.Alhamdulillah.Semoga pertambahan umur kalian seiring dengan pertambahan iman di dada,serta menambah peringatan kehidupan yang semakin singkat.Den nye besday gane..den da p intern da nant..huhu..hehe
[Selamat hari lahir]
Dan selepas tahajud serta subuh berjemaah,aktiviti diteruskan lagi dengan futsal futsalan.Fuh.Perform gak aku main harini.haha..Main sampai hilang nafas.Dan kami MENANG.walaupun ketinggalan 2-0 pada awalnya.Akh Zubair tidak puas hati lagi team dia kalah.haha..sabar2.Next match usaha lagi.
Selepas futsal,bersarapan bersama sahabat sahabat semua.Jarang nak dapat berkumpul bersama sama di waktu pagi begitu.Dapat menghayati matahari yang terbit menunjukkan kesluruhan wajahnya.Alhamdulillah.Terang bumi Allah ini dipanahi cahaya matahari.Kemudian ,baru dapat tahu,delegasi dari KL nak ziarah.Dengarnya Amzar je.
Dan lebih kurang 11 lebih sampai lah delegasi tersbut.Rupa disertai juga Akh ZaimUPSI,Akh Aizat dan Amzar,Ex UTP.Ada guru,ada lecturer..hehe,ada student master.Berbual untuk seketika,da nak satu jam gak la.Kemudian beramai ramai p melantak.hehe.Makan minum makan p masjid dan solat zohor.Lebih kurang 2.45 gitu,delegasi KL akhirnya pulang ke destinasi.Semoga kita dapat bertemu lagi.Kot2 masa intern t leh jumpa ke..haha
[Muka kekenyangan]
[Zaim buat apa tu?]
[Di masjid]
[Tanpa Zubair..Baru cantik sikit gambar.haha]
Entry ini khas utk Akh Amzar yang duk cakap pasal blogspot je tadi.haha..Sedikit kenang kenangan bersama.
alhamdulillah.Akhirnya sempurna.
Wallahuallam

~Lelaki~

Bismillahirahmanirahim
Ku rafakkan setinggi kesyukuran untukMu ,yang Maha Pemurah lagi Maha Penyayang atas kasihMu,atas cintaMu kepada kami,makhluk dan hambaMu yang lemah.Alhamdulillah..

“Sungguh kami telah menciptakan manusia dalam bentuk sebaik baiknya”[95:5]

Jadi insyaallah syukurlah kita dengan sebenar benar syukur atas nikmat yang diberikan kepada kita.Tertulis di dalam dusturuna,Al Quran bahawa kita lah sebaik baik kejadian.Sungguh elok ciptaannya.Alhamdulillah..
Sekadar coretan di petang hari…..
Pasti semua antara pembaca pembaca blog ini akan bersetuju dengan statement aku,bahawa ramai gadis gadis cantik berkeliaran/terdapat dipersekitaran kita.Ada yang cantik,ada yang cun,ada yang comel.Dan ditambah lagi dengan pakaian pakaian yang cantik,bergaya,mahal,dan juga ‘seksi’.(Sila jangan bayangkan ye..haha).Silap silap boleh buat lelaki rasa 2 biji mata tu tak cukup kan untuk tengok semua gadis gadis berkenaan.huhu.
Mungkin sebelum ni,aku ada post berkenaan wanita dan pakaian.Dan itu adalah tanggungjawab wanita.Kita hanya mampu mungkin memberi nasihat dan mungkin melalui tulisan.Perlaksanaannya hanya bergantung kepada tuan empunya badan.
Tapi hari ini,aku da mengulas dari aspek lelaki pula.Since tuan empunya blog pun lelaki kan,boleh lah cerita banyak menerusi pengalaman.hehe.Di universiti tempat aku menangguk ilmu ni,syukur pada Allah,kerana bilangan wanita nya lebih sedikit dibandingkan dengan IPT IPT lain diluar sana.Mungkin kerana basic course di sini ialah engineering.Tetapi itu bukanlah satu statement yang akan memudahkan kehidupan kita.Masih punya cabaran yang perlu ditempuh,perlu dihadapi.
Allah berfirman:

“Dijadikan terasa indah dalam pandangan manusia cinta terhadap apa yang diinginkan berupa wanita,anak anak,harta benda………Itulah kesenangan hidup di dunia dan di sisi Allah lah tempat kembali yang baik”[3:14]

Terasa indah dan bahagia kan apabila dikelilingi wanita wanita yang indah paras rupa,yang baik tingkah laku.Tapi AWAS!!!Ingatlah itu merupakan senjata syaitan terhadap kaum lelaki.(Aku tak kata wanita syaitan ye).Berhati hatilah kawan kawan.
Dahulu,mata kita ini dihiasi ghadhul bashar dari sesuatu yang ditegah agama,tapi kini,pabila dunia semakin maju,pembangunan teknologi yang semakin pesat ,wanita wanita di sekeliling kita,iklan iklan,sukan sukan, dan macam macam lagi menjadi santapan utama mata kita.Akibatnya,ghadhul bashar ini telah hilang melayang dari diri kita dan mata kita sentiasa dengan tatapan maksiat yang liar.Kita menjadi terbuai dengan nafsu.Sehinggakan menjadikan nafsu sebagai tuhan.
Pada yang mempunyai pasangan,kadang kadang rindu nya membuak buak.Malah sebelum tidur,sering diingatkan wajah fizikal si pasangan.Di dalam tidur,malah di dalam solat juga turut mengingati si pasangan.Jadi,bilakah waktu untuk kita mengingati Allah??Perkara sebeginilah yang akan membawa kepada kematian hati tanpa kita sedar.Semoga dijauhkan..
Maka kawan kawan ku,tujuan entry ini hanyalah sekadar peringatan bersama.Sesungguhnya syaitan takkan pernah berhenti menguji mengusik kita.

“(Iblis)menjawab,”Karena Engkau telah menyesatkan aku,pasti aku akan selalu menghalangi mereka dari jalanMu yang lurus” Kemudian pasti aku akan mendatangi mereka,dari kanan,dan dari kiri mereka.Dan Engkau tidak akan mendapati kebanyakan mereka bersyukur”[7:16-17]

Jadi,marilah kita menundukkan pandangan,jauhi panahan racun dari iblis kerana pasti itu akan menyesatkan.Aku faham naluri seorang lelaki kerna aku juga seorang lelaki.Jadi fahami lah hadith di bawah ini.

“Pandangan itu adalah panah beracun dari panah panah iblis.Barangsiapa memalingkan pandanganya dari kecantikan seorang wanita dengan ikhlas karena Allah,maka Allah akan memberikan hatinya kelazatan sampai pada hari kiamat”[HR Ahmad]

[Lelaki acuan al Quran]
Alhamdulillah.Akhirnya sempurna.
Mari memperbaiki diri..
wallhuallam
“Dan tetaplah memberi peringatan sesungguhnya peringatan itu bermanfaat untuk orang orang mukmin”[51:55]

~Bukan untuk orang malas~

Bismillahirahmanirahim
Segala puji kepada Allah atas segala kurniaan yang diberikan dan perasaan syukur juga atas segala ujian yang diberikan kerana itu lah tanda Allah masih lagi melihat kita,masih menyayangi kita insyaallah.
Baru je sampai bilik ni.Sekarang menunjukkan 3.18am.Siang tadi dok busy busy dengan ETP.So cane?Entahlah.Aku hanya mampu cakap wallahuallam.Hanya bertawakal,mudah mudahan diberikan yang terbaik.[3:159]
[AminBaek,Haziq,Long,Hafifi]
[Syafiqah,Rufaidah..melantak air..haha]
Tuk entry di kala pagi yang sejuk dan bilik yang panas ni,aku ingin mensharekan sedikit isi yang sangat baik pada kiraan aku dan dicilok dari sini
Hayatilah~
Tarbiyyah bukan untuk orang yang malas.
Dakwah bukan untuk orang yang takut nak bergerak dan mencabar diri.
Tarbiyyah bukan untuk orang yang cepat bosan, lari, lompat-lompat, sekejap down-sekejap up, cepat terasa.
Tarbiyyah bukan bagi orang yang memilih program untuk dia ikuti yang senang dan mudah join, yang penat, bersusah payah elak. Bukan untuk orang yang mencari tarbiyyah hanya bila terasa diuji oleh tuhan. Kalau tak, batang hidung pun tak nampak.
Bukan bagi yang meletakkan dakwah hanya untuk mencari calon akhawat atau ikhwah sebagai sang isteri dan suami,
-yang join hanya untuk meminta tolong teman-teman pencerahan bila dia dalam kesusahan. Tapi kesenangan dan kelebihan yang dia dapat, tak share pun dengan orang lain.
-yang cepat mengalah,
-yang meletakkan mabit, qiamullail, daurah, dan tathqif dalam diari hanya selepas ditolak dengan semua agenda dan upacara-upacara penting’ yang lain.
-yang hanya pandai cakap (dan menulis), tapi amal kosong
-yang hanya tahu compare jamaah itu dengan jamaah ini, yang boleh mengkritik dan menilai harakah ini dan itu.
Dakwah bukan untuk orang yang ikut liqa’ hanya kerana nak disebut sebagai ahli dalam harakah ini dan itu, jamaah ini dan itu.
Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh diberi tugasan last minute. Dakwah bukanlah untuk orang yang tak nak keluarkan duit, infaq di jalan Allah.
Dakwah bukan untuk orang yang tak boleh sesekali tidur lewat, terpaksa berjalan jauh.
Dakwah bukan bagi orang yang kalau ada program untuk ikut terlibat, mesti naik motokar besar dan mewah, yang air-cond, dan laju. Yang tak
nak naik bas, public transport, dan yang kena berpeluh-peluh.
Tarbiyah bukan untuk orang yang kena contact dan info dia setiap masa tentang perkembangan terkini sedangkan dia kena macam boss, hanya tunggu information.
Pencerahan bukan bagi mereka yang hanya nak berkawan dengan orang berduit dan berharta, yang hidup mewah, dan mengelak berkawan dengan orang susah, miskin, dan pakai comot.
Dakwah bukanlah untuk orang yang setiap masa dan ketika, kerja nak beri alasan ini dan itu. Penat, mengantuk, susah, banyak kerja, keluarga tak bagi keluar.
Tarbiyyah bukanlah segala-galanya. Tapi segala-galanya bermula dengan tarbiyyah.
Tanpa anda, orang yang sering beralasan ini, dakwah akan terus berjalan. Islam akan tetap berjaya. Ummah akan tetap terpelihara.
Cuma tanpa pencerahan, Tanpa tarbiyyah, Tanpa dakwah Belum tentu kita akan berjaya di mahsyar nanti.
Tak mengapa. Teruskan hidup anda seperti biasa. Dakwah tak memerlukan anda. Tiada siapa pun yang rugi tanpa kehadiran anda.
Berbahagialah seadanya.
Saya menghitung diri. Terlalu kerap menuturkan. “saya busy..saya sibuk..saya penat..saya letih..”
Adakah ini petandanya saya terlalu manja?
Ya Allah, tabahkan hamba-Mu. “amanah ini bukan hak milik, tp anugerah dr Nya”
Renung renungkanlah~
alhamdulillah.Akhirnya sempurna
Wallahuallam
Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat untuk orang orang mukmin“[51:55]

« Previous entries