Archive for Kosong~

~Kosong~

Bismilahirahmanirahim

Segala puji kepada Mu atas segala kurniaan nikmat dan rahmat terutamanya nikmat Islam dan Iman itu sendiri.Perbanyakkanlah syukur kita walaupun apalah sangat syukur kita jika nak dibandingkan dengan nikmat yang diberikan Allah.Alhamdulillah

Pertama sekali,alhamdulillah,hari semalam 14Mei 2010,telah berlangsung Cheme Jan07 Dinner yang diadakan di Restoran Simpang Tiga.Semuanya syukur berjalan lancar.Dinner tersebut juga dihadiri oleh Dr Mohanad(kali kedua) dan Prof Uemera(ferst time).Jadinya terima kasih kepada semua kawan kawan yang sama sama berusaha untuk menjadikan majlis perpisahan kita sebelum intern a suksess.Terima kasih.Selamat berinternship dan jaga diri elok elok ya kawan.Semoga kita kembali dalam keadaan yang lebih baik.

Dak hensem kt blakang tu..haha

Dan syukur lagi,penulis akhirnya telah mendapat placement internship,walaupun pada awalnya bercadang untuk menunggu Penapisan Melaka.Disebabkan PPM jahat sangat,hehe,penulis terpaksa berinternship di tempat lain,iaitu di Possehl Electronic juga di Melaka.Buat saudara saudara ku,doakanlah diri ini ya.Moga moga makin kuat ikatan antara kita.Penulis akan sentiasa merindui kalian.Kalau ada pape program,halo halo la penulis ya!!..hehe..Kalau tiada aral melintang,insyaallah akan tiba juga.

Semasa dinner Cheme Jan 07,kami telah dihidangkan dengan 3montaj yang begitu menarik.Tahniah kepada Abu Huzaifah,Nasrullah dan juga Sami Saeed Bahakim.Dan penulis begitu tertarik dengan satu lagu yang diselitkan iaitu lagi wavin’ flag.Baru sahaja tahu yang lagu tersebut merupakan lagu tema Cawan Dunia 2010 yang akan datang Jun ini.Inilah lirik nya.Kalau nak download,singgahlah sini.

Wavin’ Flag – Lyric

When I get older
I will be stronger
They’ll call me freedom

Just like a wavin flag(x2)

And then it goes back (x3)
Oh
Born to a throne
Stronger than rome
But violent prone
Poor people zone
But it’s my home

All I have known
Where I got grown
Streets we would roam

Out of the darkness
I came the farthest
Among the hardest (survival)
Learn form these streets
It can be bleek

Accept no defeat
Surrender, retreat

(So we strugglin’)
Fighting to eat
(And we wonderin’)
When we’ll be free
So we patiently wait
For that faithful day

It’s not far away
But for now we say

When I get older
I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a waving flag
(And then it goes back x3)

Ahhho ahhho ahhho

So many wars, settling scores
Bringin’ us promises leaving us poor
I heard them say love is the way
Love is the answer that’s what they say

But look how they treat us
Make us believers
We fight there battes
Then they deceive us

Try to control us
They couldn’t hold us
Cause we just move forward
Just like buffalo soldiers
(But we strugglin)
Fighting to eat
(And we wonderingg)
When we’ll be free
So we patiently wait

For that faithfully day
It’s not far away

But for now we say
When I get older
I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag
(And then it goes back (3x)

And then it goes
When I get older
I will be stronger
They’ll call me freedom just
Like a wavin’ flag
(And then it goes back (3x)
Ahhhooo ahhhoooo ahhhooo

And then it goes

And than everybody will be singing it
And you and I will be singing it
And we all will be singing it
Woah woah woah

When I get older
I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag

(And then it goes back (3x)

And then it goes
When I get older
I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag
(And then it goes back (3x)
A oh a oh a oh

When I get older
When I get older
I will be stronger

Just like a wavin’ flag (3x)
Flag(x2)
Just like a wavin’ flag

Study week semakin hampir untuk meninggalkan kita,exam week pula yang semakin menghampiri.Waa..Macam lom stadi pape pulak ni.Kuat kuat kuat!!Tapi da lewat malam.Jom tidor..haha..Ayuh bangun awal esok kawan kawan.Kita subuh berjemaah sama sama ye..Moga dipermudahkan urusan kita.Wasalam

Wallahuallam

“Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang orang mukmin”[51:55]

Advertisements

~Sudah comfirm~

Bismilahirahamnirahim

Segala puji ku rafakkan kepada Allah atas segala nikmat yang diberikan,yang telah dianugerahkan kepadaku.Moganya nikmat nikmat yang diberikan ini bukanlah istidraj,nikmat yang membawaku jauh dari mengingatiMu.

Jadi,final draft sudah pun dikeluarkan.Kertas pertama penulis akan bermula pada 19Mei 2010 ini,Fenomena Pengangkutan atau lebih popular dengan nama Transport Phenomena.Berikut adalah jadual exam penulis untuk sesi Januari 2010

Menarik tak timetable?4paper dalam masa 3minggu.Untuk paper Process Plant Design sahaja,ada lebih kurang 8hari dari kertas sebelumnya.Ini yang membuatkan penulis sedikit malas untuk belajar.hehe.Fokus fokus.

“Dan persiapkanlah dengan segala kemampuan untuk menghadapi mereka dengan kekuatan yang kamu miliki dan dari pasukan berkuda yang dapat menggentarkan mush Allah,musuhmu dan orang orang selain mereka yang kamu tidak ketahui,tetapi Allah mengetahuinya.Apa saja yang kamu infakkan di jalan Allah niscaya akan dibalas dengan cukup kepadamu dan kamu tidak dizalimi)dirugikan”[8:60]

Final exam akan berakhir pada 2jun2010.Tarikh ini kurang digemari student Cheme Jan 07 kerana pada 7Jun2010,kami semua akan mula berpecah dan berpraktikal.Hanya 5hari sahaja masa yang ada untuk student student mempersiapkan diri.Tapi rasanya insyaallah akan sempat,mungkin kena rushing rushing sikit kot.

Buat student yang masih belum mempunyai placement lagi(cam aku a..adeh),sila sila lah bersabar.Peluang ada di mana mana.Agak agak tak dapat offer,kita intern la semester lain ya..haha(MQA tak kasi intern las semester da sekarang).

“Maka bersabarlah kamu(hai Muhammad) terhadap ketetapan Tuhanmu dan janganlah kamu seperti orang(Yunus) yang berada dalam (perut) ikan ketika ia berdoa dengan hati sedih(kepada kaumnya)”[68:48]

Jadi,kepada semua yang sedang mempersiapkan diri untuk peperiksaan akhir semester ini,selamat berjaya.Mudah mudahan kejayaan yang anda perolehi,akan setimpal dengan usaha yang anda lakukan dalam menghadapinya.Insyaallah

“Dan bahawa manusia hanya akan memperoleh apa yang telah diusahakan”[53:39]

Karya Akh Hilmi aka Lemeq..

Jom study..aish..Da da la tu..jom stadi.Ngadap blog lagi watpe..haha.Dan penulis ingin mengambil kesempatan ini untuk meminta maaf kepada kawan kawan,saudara saudara atas dosa yang dilakukan secara sedar atau tidak sedar.Sesungguhnya diri ini adalah insan biasa.Juga bergelar manusia yang sering leka dan alpa dipengaruhi syaitan.Im sorry!!(nada Amir Raja Lawak)

Alhamdulillah.Akhirnya sempurna

Wallahuallam

“Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat untuk orang orang mukmin”[51:55]

~Semester Jan 2010~

Bismillahirahmanirahim

Segala puji kepada Allah ,dengan izin dan rahmatNya ,masih lagi mampu aku menaip pada hari ini,dalam wordpress yang amat baru buat aku,masih lagi mampu bernafas dengan oksigen kepunyaanNya,dan masih lagi mampu mengeluarkan Carbon Dioxide ke alam sekitar yang juga kepunyaanNya.Alhamdulillah

Jadi,setelah tamat Interview Transport Phenomena tadi,berakhirlah sudah secara rasminya kelas kelas untuk semester Jan 2010 ini.Syukur.Untuk semester ini,sebanyak 6subjek yang telah diambil.Transport Phenomena,Process Plant Design,Control Process and Dynamic Control,Engineering Economics,Engineering Team Project dan juga Professional Communication Skill.

Sesi akademik

Subjek yang aku paling minat untuk semester ini ialah Transport Phenomena(TP).Mengapa?Pada awalnya,subjek ini sangatlah menguji minda dan kesabaran dek kerana kesulitan untuk memahami apa yang sebenarnya hendak disampaikan lecturer melalui sylibusnya.Dan keputusannya,markah Test 1 hanyalah 8.Bukan per 10,tetapi per 60.Inilah result yang paling teruk pernah dicapai dalam sejarah hidup.Rasa down teramat sangat.Malah housemates yang lain pula dapat markah yang boleh dibanggakan.Alhamdulillah,dengan sedikit moral yang tinggal dalam diri ni,dengan nasihat yang diberikan lecturer serta keluarga,aku cuba untuk membaiki prestasi dalam TP.Syukur untuk 2 test seterusnya,aku berjaya memperoleh markah atas 50.Selepas interview tadi,ada lagilah peningkatan pada markah tersebut.

Untuk subjek yang paling mengujakan,Professional Communication Skills(PCS).Aku bab bab presentation ni memang down sikit.Dan dapat lak lecturer yang agak strict.Apa nak wat,Terpaksa lah hadapi dengan senyuman.Tadi pas jumpa Dr Sumathi untuk feedback,untuk persuasive presentation memang hancus.Banyak yang aku terlepas pandang.And mengikut Dr Sumathi dia expect aku buat lebih baik dari tu sebab masa technical presentation masa itu,ok la juga presentation aku.Dan ayat paling aku cam kesalkan sangat “You miss the grade because of persuasive presentation”.Argh.Cam nak buat balik je presentation tu.Hehe.Takpe.Cuba sabarkan diri.Grade not everything,Allah lebih tahu apa yang berlaku.Mungkin ada hikmah disebalik kegagalan aku mendapatkan gred yang baik untuk PCS.

Presentation

Secara overallnya,semester ini boleh la dikatakan sebagai agak memuramkan.Banyak bende dirancang tidak menjadi.Masalah akademik,masalah sosial,masalah hati,kehilangan sahabat perjuangan.Tapi insyaallah,kita tidak sepatutnya melihat pada sudut negatifnya.Cari positifnya walaupun nampak cam tidak ada.

Semester Jan 2010 ini merupakan semester terakhir aku before ke Latihan Industri(Internship).Sehingga hari ini,5th May 2010,aku masih belum ada placement internship lagi.hoho.Offer ada lah beberapa,Kerteh,Petronas MITCO,PETRONAS fertilizer,PETRONAS Lubricant,tetapi PETRONAS Penapisan tetap di hati.Semoga diizinkan Allah untuk berpraktikal di sana.Kat Melaka terjamin sikit.Ada keluarga.Ada saudara yang akan memastikan aku tidak terpesong dari landasan sebenar.Mudah mudahan

Jadi,untuk menutup sesi akademik Cheme Jan 07(CJ7),esok hari khamis,akan diadakan Cheme Premier League 2010,anjuran Zaki Saeed Bahakim dan rakan rakan.Edisi ini adalah edisi kedua di mana yang pertamanya dijuarai oleh Team Oreo.Kawan kawan,nantikan kehadiran Chemical Assesment.Nantikan kejutan dari kami(kejutan ke??haha).Marik kita saksikan secara langsung jam 8.00pagi,di Gelanggang Futsal V5.Ayuh..!!

Logo rasmi CPL2010

Wallahuallam

Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat untuk orang orang mukmin“[51:55]

~Percubaan pertama~

Bismilahirahmanirahim

Insyaallah ini adalah entry pertama aku di dalam wordpress ini.Tujuannya tidak lain dan tidak bukan,hanya untuk melangkah maju setapak ke depan.Dan selepas terpengaruh oleh persuasive presentation oleh Mr Hanifi.hehe.

Semoga dengan perubahan ini ,objektif utama aku berblogging akan lebih tercapai.Insyaallah..smoga Allah permudahkan