Archive for Cheme jan 07

~Kosong~

Bismilahirahmanirahim

Segala puji kepada Mu atas segala kurniaan nikmat dan rahmat terutamanya nikmat Islam dan Iman itu sendiri.Perbanyakkanlah syukur kita walaupun apalah sangat syukur kita jika nak dibandingkan dengan nikmat yang diberikan Allah.Alhamdulillah

Pertama sekali,alhamdulillah,hari semalam 14Mei 2010,telah berlangsung Cheme Jan07 Dinner yang diadakan di Restoran Simpang Tiga.Semuanya syukur berjalan lancar.Dinner tersebut juga dihadiri oleh Dr Mohanad(kali kedua) dan Prof Uemera(ferst time).Jadinya terima kasih kepada semua kawan kawan yang sama sama berusaha untuk menjadikan majlis perpisahan kita sebelum intern a suksess.Terima kasih.Selamat berinternship dan jaga diri elok elok ya kawan.Semoga kita kembali dalam keadaan yang lebih baik.

Dak hensem kt blakang tu..haha

Dan syukur lagi,penulis akhirnya telah mendapat placement internship,walaupun pada awalnya bercadang untuk menunggu Penapisan Melaka.Disebabkan PPM jahat sangat,hehe,penulis terpaksa berinternship di tempat lain,iaitu di Possehl Electronic juga di Melaka.Buat saudara saudara ku,doakanlah diri ini ya.Moga moga makin kuat ikatan antara kita.Penulis akan sentiasa merindui kalian.Kalau ada pape program,halo halo la penulis ya!!..hehe..Kalau tiada aral melintang,insyaallah akan tiba juga.

Semasa dinner Cheme Jan 07,kami telah dihidangkan dengan 3montaj yang begitu menarik.Tahniah kepada Abu Huzaifah,Nasrullah dan juga Sami Saeed Bahakim.Dan penulis begitu tertarik dengan satu lagu yang diselitkan iaitu lagi wavin’ flag.Baru sahaja tahu yang lagu tersebut merupakan lagu tema Cawan Dunia 2010 yang akan datang Jun ini.Inilah lirik nya.Kalau nak download,singgahlah sini.

Wavin’ Flag – Lyric

When I get older
I will be stronger
They’ll call me freedom

Just like a wavin flag(x2)

And then it goes back (x3)
Oh
Born to a throne
Stronger than rome
But violent prone
Poor people zone
But it’s my home

All I have known
Where I got grown
Streets we would roam

Out of the darkness
I came the farthest
Among the hardest (survival)
Learn form these streets
It can be bleek

Accept no defeat
Surrender, retreat

(So we strugglin’)
Fighting to eat
(And we wonderin’)
When we’ll be free
So we patiently wait
For that faithful day

It’s not far away
But for now we say

When I get older
I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a waving flag
(And then it goes back x3)

Ahhho ahhho ahhho

So many wars, settling scores
Bringin’ us promises leaving us poor
I heard them say love is the way
Love is the answer that’s what they say

But look how they treat us
Make us believers
We fight there battes
Then they deceive us

Try to control us
They couldn’t hold us
Cause we just move forward
Just like buffalo soldiers
(But we strugglin)
Fighting to eat
(And we wonderingg)
When we’ll be free
So we patiently wait

For that faithfully day
It’s not far away

But for now we say
When I get older
I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag
(And then it goes back (3x)

And then it goes
When I get older
I will be stronger
They’ll call me freedom just
Like a wavin’ flag
(And then it goes back (3x)
Ahhhooo ahhhoooo ahhhooo

And then it goes

And than everybody will be singing it
And you and I will be singing it
And we all will be singing it
Woah woah woah

When I get older
I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag

(And then it goes back (3x)

And then it goes
When I get older
I will be stronger
They’ll call me freedom
Just like a wavin’ flag
(And then it goes back (3x)
A oh a oh a oh

When I get older
When I get older
I will be stronger

Just like a wavin’ flag (3x)
Flag(x2)
Just like a wavin’ flag

Study week semakin hampir untuk meninggalkan kita,exam week pula yang semakin menghampiri.Waa..Macam lom stadi pape pulak ni.Kuat kuat kuat!!Tapi da lewat malam.Jom tidor..haha..Ayuh bangun awal esok kawan kawan.Kita subuh berjemaah sama sama ye..Moga dipermudahkan urusan kita.Wasalam

Wallahuallam

“Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat bagi orang orang mukmin”[51:55]

Advertisements

~Sudah comfirm~

Bismilahirahamnirahim

Segala puji ku rafakkan kepada Allah atas segala nikmat yang diberikan,yang telah dianugerahkan kepadaku.Moganya nikmat nikmat yang diberikan ini bukanlah istidraj,nikmat yang membawaku jauh dari mengingatiMu.

Jadi,final draft sudah pun dikeluarkan.Kertas pertama penulis akan bermula pada 19Mei 2010 ini,Fenomena Pengangkutan atau lebih popular dengan nama Transport Phenomena.Berikut adalah jadual exam penulis untuk sesi Januari 2010

Menarik tak timetable?4paper dalam masa 3minggu.Untuk paper Process Plant Design sahaja,ada lebih kurang 8hari dari kertas sebelumnya.Ini yang membuatkan penulis sedikit malas untuk belajar.hehe.Fokus fokus.

“Dan persiapkanlah dengan segala kemampuan untuk menghadapi mereka dengan kekuatan yang kamu miliki dan dari pasukan berkuda yang dapat menggentarkan mush Allah,musuhmu dan orang orang selain mereka yang kamu tidak ketahui,tetapi Allah mengetahuinya.Apa saja yang kamu infakkan di jalan Allah niscaya akan dibalas dengan cukup kepadamu dan kamu tidak dizalimi)dirugikan”[8:60]

Final exam akan berakhir pada 2jun2010.Tarikh ini kurang digemari student Cheme Jan 07 kerana pada 7Jun2010,kami semua akan mula berpecah dan berpraktikal.Hanya 5hari sahaja masa yang ada untuk student student mempersiapkan diri.Tapi rasanya insyaallah akan sempat,mungkin kena rushing rushing sikit kot.

Buat student yang masih belum mempunyai placement lagi(cam aku a..adeh),sila sila lah bersabar.Peluang ada di mana mana.Agak agak tak dapat offer,kita intern la semester lain ya..haha(MQA tak kasi intern las semester da sekarang).

“Maka bersabarlah kamu(hai Muhammad) terhadap ketetapan Tuhanmu dan janganlah kamu seperti orang(Yunus) yang berada dalam (perut) ikan ketika ia berdoa dengan hati sedih(kepada kaumnya)”[68:48]

Jadi,kepada semua yang sedang mempersiapkan diri untuk peperiksaan akhir semester ini,selamat berjaya.Mudah mudahan kejayaan yang anda perolehi,akan setimpal dengan usaha yang anda lakukan dalam menghadapinya.Insyaallah

“Dan bahawa manusia hanya akan memperoleh apa yang telah diusahakan”[53:39]

Karya Akh Hilmi aka Lemeq..

Jom study..aish..Da da la tu..jom stadi.Ngadap blog lagi watpe..haha.Dan penulis ingin mengambil kesempatan ini untuk meminta maaf kepada kawan kawan,saudara saudara atas dosa yang dilakukan secara sedar atau tidak sedar.Sesungguhnya diri ini adalah insan biasa.Juga bergelar manusia yang sering leka dan alpa dipengaruhi syaitan.Im sorry!!(nada Amir Raja Lawak)

Alhamdulillah.Akhirnya sempurna

Wallahuallam

“Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat untuk orang orang mukmin”[51:55]

~Ia Datang lagi~

Bismillahirahmanirahim

Segala puji dan kesyukuran kepada Allah atas kurniaanNya, atas segala pemberianNya kepada ku yang membolehkan diri ini terus survive di dunia yang penuh pancaroba ini.Sesungguhnya nikmat yang diberikan terlampau banyak pabila dibandingkan  dengan bilangan aku bersyukur padaMu.Ampunkan aku ya Allah

Hari ini hari jumaat,penghulu hari dan menandakan hari terakhir semester Jan 2010.Maksudnya selepas ini ada permulaan kepada minggu study yang merupakan waktu yang paling digemari oleh pelajar pelajar .Bukan kerana dapat study,tetapi kerana tiada kelas.Begitu juga dengan penulis =)

Jadi untuk menghadapi masa yang mencabar ini,sudah pasti sedikit persediaan diperlukan agar kita tidak karam di tengah tengah pengembaraan.Insyaallah sedikit masukan mengenai persediaan yang perlu dilakukan

1)Menjaga kesihatan

Persediaan pertama ialah menjaga kesihatan.Penjagaan kesihatan amat penting kerana jika diserang penyakit semasa persediaan untuk final exam sudah pasti akan menjejaskan sedikit sebanyak moral pelajar pelajar,dan akan mendorong kepada keputusan yang kurang memberangsangkan.Ini boleh dilakukan dengan kawalan permakanan.Elakkan minuman berkarbonat,makanan segera(Maggi,McD etc–boikot),makanan ringan,dan juga makanan makanan yang boleh membawa kepada alergi.Setiap petang,kita sepatutnya turun beriadah untuk mengeluarkan peluh.Kerana dengan mengeluarkan peluh,toksin toksin dalam badan akan terembes keluar melalui peluh kita.Dan ini juga salah satu saranan dalam Islam untuk miliki tubuh yang sihat.

Menyihatkan badan

Rasulullah bersabda

Orang mukmin yang kuat lebih baik dan lebih disukai Allah berbanding mukmin yang lemah dan pada masing masingnya ada kelebihan.”(HR Bukhari)

2)Study

Ini sudah tentunya element yang penting semasa persediaan menghadapi final exam.Tetapi study sahaja tanpa perancangan juga mempunyai kelemahan.Jadi seeloknya ,rancang bagaimana kita hendak study.Saranan yang ingin penulis kongsikan,adalah dengan study bersama rakan rakan yang lain(study group) dan membuat nota personal.Dan tidak lupa juga,kita hendaklah membuat jadual untuk study.Jadi rutin kita akan lebih tersusun dan bersistematik.Jika jadual dipatuhi,pasti kita akan lebih bersedia menghadapi final exam.Dalam Islam sendiri menyuruh kita untuk berusaha mencapai sesuatu.

Dan manusia hanya memperoleh apa yang telah diusahakan“[53:39]

Selepas kita berusaha,barulah kita bertawakal.

Kemudian apabila engkau sudah membulatkan tekad,maka bertawakallah kepada Allah.Sungguh Allah mencintai orang yang bertawakal itu.”[3:159]

study study

Mungkin ada segelintir manusia yang kiranya agak “taksub” dengan ayat surah muhammad:7,di mana Allah berjanji akan menolong orang yang menolong agama Allah.Mereka percaya dan lantas tidak berbuat usaha untuk mencapai kejayaan.Ini adalah fahaman yang silap.Kita terlebih dahulu perlu berusaha untuk mencapai kejayaan dan kemudiannya bertawakal

3)Taqarrub kepada Allah

Taqarrub di sini bermaksud mendekatkan diri kepada Allah.Sesungguhnya usaha semata mata tidak akan berhasil tanpa keridhaan Allah.Itu adalah pasti.Jadi ,dalam menghadapi saat saat genting ini,perbanyakkanlah ibadat,perbanyakkanlah zikrullah,perbanyakkanlah solat malam dan solat sunat.Sesungguhnya pelbagai fadhilat yang ditawarkan oleh Allah.Tetapi ,penulis bukan bermaksud menyuruh anda semua taqarrub kepada Allah di waktu exam semata.Sepatutnyakita patut mendekatkan diri kepada Allah setiap masa,setiap saat kerana Allah itu sendiri begitu hampir dengan kita.Subhanaallah.

Dan sungguh Kami telah menciptakan manusia dan mengetahui apa yang dibisikkan oleh hatinya dan Kami lebih dekat kepadanya daripada urat lehernya“[50:16]

Dekatilah Dia,nescaya Dia pasti lebih mendekati kita

Jadi,carilah keridhaan Allah.Dengan keridhaan dariNya,insyaallah yang terbaik untuk diri kita pasti akan kunjung tiba.Dan beristiqomahlah.Ya benar,istiqomah begitu sukar.Nabi Muhammad beruban apabila turun ayat untuk beristiqamah.

Maka tetaplah engkau di jalan benar sebagaimana telah diperintahkan kepadamu dan juga orang yang bertobat bersamamu dan janganlah kamu melampaui batas.Sungguh dia Maha Melihat apa yang kamu kerjakan“[11:112]

Janganlah kita mengharap ridhaNya hanya semasa exam week,dan selepas selesai,kita kembali menjauhiNya.Seperti di dalam ayat 22-23,surah Yunus.

4)Mohon doa dari ibubapa

Selain keridhaan dari Allah,keridhaan dari ibubapa juga kita perlu.Hubungilah keluarga,minta supaya mereka mendoakan kita.Semoga doa mereka akan menjadi pemangkin dan penguat kepada usaha kita dalam mencapai kejayaan.Insyaallah,sama sama berbuat

Pohon la doa dengan rendah hati

Jadi,inilah serba sedikit yang penulis ingin kongsikan dengan pembaca sekalian.Kehidupan kita pasti akan berubah dalam masa beberapa minggu selepas ini.Tapi biarlah berubah ke arah yang lebih baik,lebih terancang dan yang pastinya kena lah berlandaskan syariat Allah.Semoga anda semua(dan juga penulis) akan beroleh kejayaan yang diimpikan.Kepada warga batch Cheme Jan 07,ini adalah final exam terakhir untuk tahun ini.Jadi,buatlah sebaik mungkin.Mari tingkatkan kualiti dan juga prestasi.Insyaallah.All the best for the upcoming final examination semester Jan 2010

final exam yang akan menjelang.

“All the best kawan kawan,saudara saudara ku dan semua sekali yang akan menghadapi final exam.Terutamanya di UTP.

wallahuallam

Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat untuk orang orang mukmin“[51:55]

~Cheme Premier League2010~

Bismilahirahmanirahim

Segala puji kurafakkan kepada Allah atas segala kurniaanNya,atas kasih sayangNya kepada kita ,hambaNya yang lemah.Walaupun amat sedikit kita bersyukur,walaupun amat sedikit kita mengingatiNya,tapi Allah itu tetap Maha Penyayang Maha Pemurah.Alhamdulillah

Jadi,seperti tajuk entry ini,sudah jelas isi kandungannya mengenai Cheme Premier League 2010(CPL2010) yang ada diceritakan di post sebelum ini.Penulis juga turut sama mengambil bahagian bersama team yang sama semasa edisi yang pertama dahulu,Chemical Assessment.Sebelum bermula lebih jauh,penulis ingin memaklumkan sedikit cerita di belakang Chemical Assessment.Pada awalnya,kami telah didaftarkan atas nama rumah kami,iaitu V3A S4.Kemudiannya penulis terperasan ahli team ini semuanya adalah sama ketika kami menyertai pertandingan futsal suatu ketika dahulu.Jadi penulis mencadangkan agar nama yang sama dipakai untuk mngembalikan nostalgia tersebut,dan kembalilah the legendary Chemical Assessment.

Kamil,Aminbaek,Nas,Zack,Syazwan,Sap,Adi

~Medal kemenangan~

Pertandingan bermula seawal jam 8 pagi,dan disertai oleh 6buah pasukan yang semuanya merupakan pelajar Chemical Engineering Cheme Jan 07.CPL2010 mempunyai Faramel yang rata ratanya pelajar international,The Oreo(juara bertahan),The Nerds,Pejambubeh(pelik kn?),Jogantan,dan juga Chemical Assessment.Pertandingan diadakan menggunakan format liga.

Stylo..hehe

"International" team

Mantap mantap

Doc Nurul Hasan pun main gak..stylo

5 orang je?mana len..hehe

Team derby ngan Chemical Assessment..haha

Dan tanpa disangka sangka,tanpa diduga,pasukan kami,Chemical Assessment telah berjaya menjuarai pertandingan untuk kali ini,dan anugerah Golden Boot juga kepada pemain penyerang pasukan ini Nasrullah Jaafar.Alhamdulilah.Walaupun tidak menjaringkan gol,tetapi kepuasan tetap ada.Hari ini menjadi defender bersama Zack.(tapi still tuka tuka la..hehe).Team ini berjaya merangkul kejuaraan setelah memenangi 4 perlawanan dan tewas 1 perlawanan iaitu kepada Faramel.Tetapi yang paling mngejutkan sudah tentulah kejatuhan pasukan juara bertahan The Oreo ke tangga terakhir liga.Kedengaran kata kata sinis dari pasukan lain “Oreo da kene celup da.”Hehe.

Papepun,it was a great experience.Thanx a lot to Zaki,Khairuddin from organizer team and also of course to all participants yang join pertandingan kali ini.Selepas ini kita akan berpisah selama 8bulan,tapi harapnya kenangan ini dan sebelum ini tidak dilupakan untuk selamanya.Now we are waiting for Cheme Jan 07 Dinner.Come on come on!!

Kita jumpa lagi di CPL2011 k..Selamat berinternship kawan kawan.All the best in final exam

wallahuallam

Dan tetaplah memberi peringatan kerana sesungguhnya peringatan itu bermanfaat untuk orang orang mukmin“[51:55]